10 FASA Penting Aplikasi Pokemon Go

Berapa lama masa yang diambil untuk mencipta kejayaan dalam sekelip mata?

Untuk Yohanes Hanke (John Hanke), beliau mengambil 20 tahun untuk menghasilkan Pokémon Go.

Aplikasi Pokémon Go telah memecah semua jenis rekod, dengan 10 juta + muat turun dalam minggu pertama, Melebihi Twitter dalam pengguna aktif setiap hari dan pengguna biasa. Pengguna meluangkan masa yang lebih tinggi daripada Facebook, Snapchat, Instagram & WhatsApp.

Bagaimana John Hanke mencetuskan fenoma Pokémon Go  ini yang berlaku hanya 1 malam?

aplikasi-pokemon-go
Aplikasi Pokemon GO: Dimainkan pada telefon pintar, mengejar karakter Pokemon seperti Pikachu menggunakan data alam nyata seperti nama jalan dan tempat-tempat. Di gilai oleh pengguna serata dunia.

Berikut adalah 10 FASA untuk mencapai fenomena Pokémon:

FASA 1: Pada tahun 1996, ketika masih seorang pelajar, John terlibat mencipta permainan atas talian yang dipanggil ‘Meridian 59‘. Beliau kemudiannya menjual Meridian 59 kepada syarikat 3DO.

 

FASA 2: Pada tahun 2000, John melancarkan ‘Keyhole‘ aplikasi untuk menghubungkan fotografi dari udara dengan peta. Aplikasi pertama di dunia menggabungkan teknologi GPS dengan Peta 3D.

 

FASA 3: Pada tahun 2004, Google membeli Keyhole. Dengan bantuan John, Keyhole bertukar menjadi apa yang kini dipanggil Google Earth. Dari sinilah John membuat keputusan untuk memberi tumpuan sepenuhnya pada aplikasi permainan berasaskan GPS.

 

FASA 4: John mengemudi pasukan Google Geo dari tahun 2004-2010, beliau berjaya menghasilkan Peta Google dan Google Street View. Pada fasa ini, John berpeluang mencari talent berbakat untuk mewujudkan team baru untuk projek Pokémon That Go.

 

FASA 5: Pada tahun 2010, John Niantic Labs telah dilancarkan, dibiayai sepenuhnya oleh Google, dengan tujuan untuk membina aplikasi permainan berasaskan peta.

 

FASA 6: Pada tahun 2012, John berjaya mencipta permainan di bawah team Niantic yang dipanggil Inggress:

“Dalam kes Ingress, aktiviti disandarkan dengan data real time, real life menggunakan telefon pintar. Aplikasi ini menggunakan Geo-Data.” – John

FASA 7: Pada tahun 2014, Google dan Pokémon telah bekerjasama membuat promosi sempena Hari April Fool, pengguna diberi peluang untuk mencari makhluk Pokémon pada peta Google. Tidak disangka, bagaikan Bom, aktiviti ini menjadi VIRAL dan John terfikir untuk menjadikan asas idea untuk aplikasi permainan seterusnya.

FASA 8: John Memutuskan untuk membina Pokémon Go. Dalam masa yang sama terbinalah Pokéstops

FASA 9: John telah mendapat keuntungan sebanyak $ 25 juta daripada Google, Nintendo, The Pokémon Syarikat dan pelabur lain dari Disember 2015 hingga Februari 2016. Hasil ini digunakan untuk mengembangkan lagi pasukan Pokémon Go.

FASA 10: Pokémon Go dilancarkan pada 6 Julai di Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand. Sejak dilancarkan, harga saham Nintendo telah meningkat kepada $ 12 bilion, dan aplikasi ini, telah menjadi satu fenomena dalam sekelip mata. Nilai belian aplikasi ini sekitar $ 2 Juta sehari!

Kejayaan semalaman Pokémon Go telah mengambil masa selama 20 tahun. John mengekal momentum dengan cara sentiasa berimpian besar untuk mewujudkan satu aplikasi yang menggunakan kepakarannya. Pada setiap FASA, John hanya memberi tumpuan secara berperingkat-peringkat tanpa gopoh.

Pada setiap FASA baru, John TERPAKSA mencari idea baru, ahli-ahli pasukan baru, dan item-item baru dalam inventori beliau.

John tidak pernah leka dengan kejayaan-kejayaan lalu, sebaliknya John sentiasa mencari cara untuk cipta kejayaan baru.

Jadilah seperti John.

pokemon-go-kejayaan

 

 

SUMBER RUJUKAN: Wikipedia, Edie Cantor, Facebook: Roger James William

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *